Evenement

De CZ Tilburg Ten Miles is een wegwedstrijd en trimloop in en rondom het centrum van Tilburg. Kenmerkend voor het evenement is topsport door een nationaal en internationaal topveld, breedtesport met duizenden recreanten en een fantastische sfeer door tientallen orkestjes en aanmoedigingen van tienduizenden toeschouwers.

De elementen top, massa en sfeer komen bij de CZ Tilburg Ten Miles op unieke wijze samen. Traditiegetrouw vindt het evenement plaats op de eerste zondag in september. Het is de opening van het najaarsseizoen op de weg in Nederland. Op vrijdag 1, zaterdag 2 en zondag 3 september 2017 vond de 30e editie plaats.

Het evenement is begonnen als een trimloop en later regionale wedstrijd in het buitengebied De Moerenburg ten oosten van Tilburg. In 1992 werd de eerste stap naar een internationaal evenement gezet. In 1993 verhuisde het evenement naar het centrum. Men koos toen voor een internationale wegwedstrijd met aparte starts en wedstrijden voor mannen (10EM) en vrouwen (10km). Daarnaast waren beide afstanden ook toegankelijk voor recreatieve lopers. Vanaf dat moment was ook de Businessrun onderdeel van het evenement en waren er evenementen voor jongeren.

Kn20140907 15558

Sterke wegwedstrijd

Langzaamaan groeide het deelnemersaantal en groeide ook de belangstelling in de stad. Op wedstrijdgebied ontwikkelde de Tilburg Ten Miles zich tot één van de sterkste wegwedstrijden in Europa met zowel op de 10EM als 10km een internationaal deelnemersveld met aansprekende prestaties. Met 44.24 is in 2005 door Haile Gebrselassie het wereldrecord op de 10EM gelopen, met onderweg de destijds beste tijd op 15km (41.21). In 2014 kwam Bernard Koech (Kenia) tot 45.12, de tweede tijd ooit in Tilburg en de beste wereldprestatie in 2014. 

Bij de vrouwen werd in Tilburg diverse keren een prestatie geleverd die in de top 3 van de wereldranglijst 10km vrouwen stond. In 2011 was Joyce Chepkirui met 30.38 de snelste vrouw ter wereld. Een jaar later was de Tilburg Ladies Run 10K overall de beste wegwedstrijd voor vrouwen wereldwijd. In 2013 bleef de Ethiopische veelvoudig wereldkampioene Tirunesh Dibaba op enkele tellen van het wereldrecord steken. Ze kwam tot 30.30, een nieuw parcoursrecord en de beste wereldjaarprestatie in 2013. Ook in 2014 vond de beste wereldjaarprestatie weer plaats in Tilburg. Daarvoor tekende Betsy Saina (Kenia), die tot 30.46 kwam.

Goede sfeer

Komen de nationale en internationale topatleten voor snelle tijden, voor de massa staat de sfeer voorop. En die is in Tilburg heel bijzonder met passages door diverse wijken met een sfeervolle entourage, tientallen orkestjes langs het parcours, versierde straten en luide aanmoedigingen in het drukbevolkte centrum. Ook in 2016 was de CZ Tilburg Ten Miles door de gemeente weer aangewezen als beeldbepalend evenement.

CZ Rabobank Tilburg en omstreken Fontys Fujifilm Manufacturing Europe B.V. AA Drink Subway Brabants Dagblad Gemeente Tilburg