Ga terug

Tips en adviezen voor lopen in warm weer tijdens Trappistenloop

23 mei 2017

Komend weekend wordt het zomers warm met temperaturen rond de 25 graden. Bij deze hoge temperaturen zijn er zaken waar je extra aandacht aan moet besteden. Daarom hebben we hieronder een aantal tips op een rij gezet voor hardlopen bij warm weer.

DAGEN VOORAF

Vochtbalans
Zorg dat je met voldoende vocht in je lichaam aan de start staat. Dat betekent dat je in de dagen vóór je race er al op moet letten om elke dag extra water te drinken. Een indicatie om te kijken of je genoeg drinkt, is de kleur van je urine. Een lichte kleur betekent goed gehydrateerd.

Kleding
Stem je kleding af op de temperatuur. Kleed je niet te warm aan, draag ventilerende kleding en laat donker gekleurde kleding in je kast hangen. Het kan handig zijn om een pet mee te nemen om jouw hoofd en gezicht te beschermen tegen de zon.

Zonnebrandcrème
Het is verstandig om de huid, zeker op het gezicht, te beschermen tegen de zon d.m.v. zonnebrandcrème.

TIJDENS DE RACE

Luister altijd naar je lichaam!
De belangrijkste boodschap bij warm weer is: pas je tempo aan. Staar je niet blind op je doel, maar luister naar je lichaam. Dit geldt voor iedere loper, ook voor goed getrainde lopers. Bij een hogere temperatuur kan je hartslag met 5-15 slagen hoger zijn dan normaal. Dit kost extra energie. Zorg er zelf voor dat je risico's op blessures, uitdroging en warmtestuwing beperkt.

Maak gebruik van elke sponspost en de drankpost
Maak gebruik van zowel de sponsposten als de drinkposten. We adviseren om van elke sponspost gebruik te maken om je lichaam goed te koelen. De drankposten zijn ingericht om te drinken.

Je kunt zelf ook water meenemen in een bidon of  een watergordel dragen. Of laat eventuele supporter(s) extra water meenemen.

SPONSPOSTEN VOOR VERKOELING

Per ronde van 5 km 1 sponspost

Maak gebruik van de sponsposten om het lichaam te koelen, niet om te drinken. De verkoeling kun je gebruiken in je nek, je gezicht en je polsen. 

DRINKPOSTEN VOOR HYDRATATIE

Per ronde van 5 km twee waterposten 

Op een ronde van 5 km vind je twee drinkposten om te drinken, niet om het water over je heen te gooien. Maak vanaf de eerste drinkpost gebruik van de mogelijkheid, wacht niet tot het moment dat je dorst krijgt. 

NA DE FINISH

Kom tot rust en zorg dat je ontspannen je vochtbalans herstelt. Er zijn na afloop volop verfrissingen in het Proeflokaal.

Trek iets droogs aan als je gefinisht bent, te lang doorlopen in natte kleding voelt niet prettig aan en vergeet niet te genieten van je overwinning.

CZ Rabobank Tilburg en omstreken Fujifilm Manufacturing Europe B.V. AA Drink Brabants Dagblad Gemeente Tilburg