FAQ's

Veelgestelde vragen

De veelgestelde vragen hieronder zijn bedoeld om de meest voorkomende vragen van deelnemers, vrijwilligers en toeschouwers te beantwoorden. Staat jouw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met ons. Wij vragen je vriendelijk om ons antwoord af te wachten en jouw vraag niet nogmaals te stellen. Houd er rekening mee dat de onderstaande informatie onder voorbehoud van wijzigingen is.

Houd er rekening mee dat de onderstaande informatie onder voorbehoud van wijzigingen is.

Categorieën


Veelgestelde vragen - COVID-19

Kan ik mij inschrijven voor de CZ Tilburg Ten Miles?

Ja, de inschrijving voor alle onderdelen is geopend. Je kunt je hier inschrijven.

Wanneer wordt besloten of de CZ Tilburg Ten Miles wel of niet doorgaat?

Achter de schermen zijn we druk aan het inventariseren welke mogelijkheden er zijn om te kunnen voldoen aan de richtlijnen om de CZ Tilburg Ten Miles op een veilige en verantwoorde manier door te laten gaan. Vanzelfsprekend staat de gezondheid en veiligheid van onze deelnemers, medewerkers, toeschouwers en andere betrokkenen bij ons altijd op de eerste plaats. We blijven de adviezen van de overheid volgen en zullen de maatregelen nemen die van ons worden gevraagd. Onze wens is om de onzekerheid en vragen weg te nemen, maar daar hebben we tijd voor nodig. Zodra er ontwikkelingen zijn die we met jullie kunnen delen, zullen wij dit via onze officiële kanalen doen. Houd deze in de gaten voor updates.

Wat gebeurt er met mijn inschrijving als de CZ Tilburg Ten Miles in 2020 niet doorgaat?

Mocht het evenement geen doorgang kunnen vinden, zullen we ons gaan beraden over hoe we onze deelnemers op gepaste wijze tegemoet kunnen komen.  

Indien de CZ Tilburg Ten Miles wel doorgaat in 2020 maar ik niet wil deelnemen, krijg ik dan mijn inschrijfgeld terug?

Als het evenement wel doorgaat, maar je niet wilt deelnemen vindt er geen restitutie van het inschrijfgeld plaats. Hiervoor verwijzen wij naar de algemene voorwaarden. We bieden alle individueel ingeschreven deelnemers de mogelijkheid om hun inschrijving voor de 33e editie kosteloos over te dragen aan iemand anders. Klik hier voor het stappenplan voor het overdragen van een startbewijs.

Indien je bent ingeschreven als onderdeel van een groep of business team kun je deze niet annuleren. De teamcaptain kan jou uit het team verwijderen en een nieuwe deelnemer uitnodigen.

Ik heb naast het startbewijs ook extra producten aangeschaft. Hoe zit het hiermee?

Als het evenement doorgaat, blijven deze producten vanzelfsprekend onderdeel van jouw inschrijving. Als jij jouw startbewijs wilt overdragen, blijven de producten staan voor de nieuwe eigenaar. Indien het evenement definitief niet doorgaat zullen we ons gaan beraden over hoe we onze deelnemers op gepaste wijze tegemoet kunnen komen.


Inschrijving

Wanneer start de inschrijving?

De inschrijving voor de CZ Tilburg Ten Miles is geopend. Klik hier om je in te schrijven.

Ik heb geen bevestigingsmail ontvangen, wat nu?

Als je je hebt ingeschreven, ontvang je automatisch een bevestiging per e-mail. Zorg dus dat jouw e-mailadres correct is ingevuld.

Heb je geen bevestigingsmail ontvangen? Het kans soms even duren voordat je de bevestigingsmail ontvangt. Controleer ook je spam folder als je de e-mail niet binnen 30 minuten hebt ontvangen. Indien je ook daar niets hebt ontvangen, neem dan contact op met de organisatie.

Hoe kan ik inschrijven als bedrijf?

Heb je hulp nodig bij het inschrijven van een nieuw of bestaand team? Lees dan deze praktische handleidingen door:

- Het stappenplan voor het aanmelden, invoeren en wijzigen van een team
- Het stappenplan voor het deelnemen aan een bestaande team

Hoe kan ik inschrijven als school?

Deelnemen als school kan aan de CZ Family RunHeb je hulp nodig bij het aanmaken of bij het inschrijven van een bestaande groep? Lees dan deze praktische handleiding door:

- Het stappenplan voor het aanmelden, invoeren en wijzigen van een groep.

Kan ik een event shirt bestellen?

Tijdens je inschrijving voor de CZ Tilburg Ten Miles kan je een unieke event shirt kopen. De ontwerpen en maattabellen worden spoedig gepubliceerd.

Heb ik een coachnummer nodig?

Bij de Sterre Mini Run moet één begeleider per kind meelopen. Bij het startnummer ontvang je één  Sterre Mini Tun coachnummer.

Wil je als begeleider meelopen bij de Villa Pardoes Kidsrun dan dien je voor €2,50 een coachnummer te bestellen.

Bij CZ Family Run moet iedereen zelf inschrijven.

Deelnemers aan De Wever TTM4YOU ontvangen gratis een buddynummer.

Welke leeftijd moet ik hebben om deel te mogen nemen?

Voor de leeftijdlimieten gelden de leeftijden op de dag van het evenement:

 • CZ Tilburg Ten Miles: 16 jaar
 • Rabobank Tilburg Ladies Run: 16 jaar
 • VTrimloop 10 km: 16 jaar
 • City Run: 8 jaar
 • CZ Family Run: 4 jaar
 • Villa Pardoes Kidsrun: 4 jaar
 • Sterre Minirun: 0 t/m 4 jaar
 • De Wever TTM4YOU: 4 jaar
 • Fujifilm Business Run: 16 jaar
 • CZ TTM Wandeltocht: 6 jaar
Kan ik van startvak wijzigen?

De start van de 5 km, 10 km en 10 EM is ingedeeld in startvakken. Deelnemers aan de wedstrijdloop starten vanuit vak A. Het is iedere recreatieve deelnemer vrij om een keuze te maken uit de startvakken B of C. De vakken sluiten wanneer deze vol zijn.

Hoe kan ik mijn inschrijving wijzigen?

Bekijk voor meer informatie over het wijzigen van jouw inschrijving de algemene voorwaarden. Wil je jouw inschrijving wijzigen? Log in met jouw account.

Let op: het is niet mogelijk om zelf jouw naam, e-mailaders geboortedatum of geslacht aan te passen. Neem hiervoor contact op met de organisatie. 

Kan ik mijn afstand wijzigen?

Ja. Van afstand wijzigen is mogelijk mits deze afstand nog niet is uitverkocht. Bij wijziging van de afstand waarvoor ingeschreven is, vindt geen restitutie van inschrijfgeld, of deel daarvan, plaats. Wijzigen naar een hogere afstand kan met als voorwaarde dat het verschil in prijs tussen beide afstanden wordt voldaan.

Stappenplan voor wijzigen afstand

 1. Log in op je account. De link en het wachtwoord hiervoor heb je ontvangen in je bevestigingsmail.
 2. Als je bent ingelogd klik je op “race wijzigen”:
 3. Kies jouw nieuwe afstand en klik op "doorgaan".
 4. Bij wijziging naar een lagere afstand dan waarvoor ingeschreven is, vindt geen restitutie van inschrijfgeld plaats. Bij wijziging naar een hogere afstand dan waarvoor ingeschreven is, dient u het verschuldigde bedrag af te rekenen door op "afrekenen" te klikken.
Kan ik mijn startnummer overdragen aan iemand anders?

Indien je onverhoopt niet kunt deelnemen aan het evenement en toch een startnummer hebt gekocht, kun je je startnummer laten overschrijven op een andere naam. Hieronder lees je alle informatie. 

Overdragen met voornaam op startnummer

In verband met het bestellen van de startnummers is het overschrijven van een startnummer met bedrukking van voornaam mogelijk tot en met zondag 4 augustus. Hierna worden de startnummers bedrukt en is het niet meer mogelijk jouw voornaam op het startnummer te drukken. 

Overdragen met naam in de online uitslagen

Het is na 4 augustus nog steeds mogelijk om je startnummer over te dragen zodat de naam in de uitslagen goed staat. Het startnummer wordt dan per e-mail opgestuurd naar degene die eerst stond ingeschreven en dient onderling te worden overdragen. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de lopers. Startnummers kunnen worden overgedragen t/m vrijdag 4 september en kan alleen via het online inschrijfformulier op de website. Het is niet mogelijk om dit ter plekke in de Wagenmakerij te regelen.

Let op: als je je ingeschreven hebt voor 5 augustus dan wordt het startnummer nog naar de oude deelnemer gestuurd met de naam van die persoon erop. Je dient zelf zorg te dragen van de juiste overdracht van het fysieke startnummer.

Stappenplan voor overdragen

 1. Log in op je account. De link en het wachtwoord hiervoor heb je ontvangen in je bevestigingsmail.
 2. Als je bent ingelogd klik je op “registratie overdragen”:
 3. Vul de naam en het email adres in van degene die jouw startbewijs gaat overnemen en klik op “doorgaan”.
 4. Degene die jouw startbewijs overneemt ontvangt nu een mail om de overdracht te voltooien.
 5. De nieuwe persoonsgegevens worden door hem/haar ingevoerd en eventuele producten kunnen nog worden bijgekocht. Let op! Heb jij al producten aangeschaft laat dit degene die jouw startbewijs overneemt dan weten zodat dit niet dubbel wordt besteld.
 6. Als bij de laatste stap €5,- is betaald voor de overdracht is de overdracht geslaagd!

Betaling

De eventuele betaling voor het overnemen van het startnummer dient onderling geregeld te worden.

Kan ik mijn inschrijving annuleren?

Indien je bent verhinderd om deel te nemen aan de CZ TTM Wandeltocht of CZ Tilburg Ten Miles wordt het betaalde inschrijfgeld niet gerestitueerd. Ook bij wijziging van de afstand waarvoor ingeschreven is, vindt geen restitutie van inschrijfgeld, of deel daar van, plaats.

 

Wanneer sluit de inschrijving?

De inschrijving sluit op zaterdag 5 september 20.00 tenzij een onderdeel eerder is uitverkocht.

Wat zijn de algemene voorwaarden?

Hier kun je de algemene voorwaarden vinden.

Event info

Wanneer is de CZ Tilburg Ten Miles?

Zaterdag 5 september 2020

 • CZ TTM Wandeltocht

Zondag 6 september 2020

 • CZ Tilburg Ten Miles
 • Rabobank Tilburg Ladies Run
 • Trimloop 10 km
 • City Run
 • CZ Family Run
 • Villa Pardoes Kidsrun
 • Sterre Minirun
 • De Wever TTM4YOU
 • Fujifilm Business Run
Krijg ik mijn startnummer/wandelkaart toegestuurd of moet ik hem ophalen?

Dit is afhankelijk van wanneer je hebt ingeschreven. Meer informatie over startnummers/wandelkaarten vind je hier:

Waar kan ik mijn event shirt ophalen?

Indien je het TTM event shirt besteld hebt bij jouw inschrijving, vind je een voucher aan jouw startnummer. Op vertoon hiervan kun je jouw shirt ophalen op onderstaande openingstijden en locaties.

Runshop Greg van Hest
Van maandag 31 augustus t/m vrijdag 4 september 12.00 uur. Vanaf dinsdag 8 september t/m vrijdag 11 september kan het shirt tegen inlevering van de voucher weer worden afgehaald bij Runshop Greg van Hest. Er is dan geen maatgarantie meer!

Wagenmakerij
Zaterdag 5 september tussen 8.00 en 16.00 uur of zondag 6 september tussen 9.00 en 14.00 uur.

Hoe reis ik naar de start?

Wij adviseren deelnemers en toeschouwers zoveel mogelijk met het openbaar vervoer te reizen. Houd er rekening mee dat veel wegen zijn afgesloten en het zal erg druk zijn in de stad. Maak uit onderstaand overzicht een keuze over welke dag je meer wilt weten. 

Waar bevindt zich de tassenafgifte?

De tassenafgifte bevindt zich in de Wagenmakerij. Hier kan je je tas gratis achterlaten.

Waar is de start?

Zaterdag 5 september 2020

 • CZ TTM Wandeltocht: Wagenmakerij

Zondag 6 september 2020

 • CZ Tilburg Ten Miles: Besterdring
 • Rabobank Tilburg Ladies Run: Besterdring
 • Trimloop 10 km: Besterdring
 • City Run: Willem II Passage
 • CZ Family Run: Willem II Passage
 • Villa Pardoes Kidsrun: Willem II Passage
 • Sterre MinirunWillem II Passage
 • De Wever TTM4YOUWillem II Passage
In welk startvak start ik?

De start van de 5 km, 10 km en 10 EM is ingedeeld in startvakken. Deelnemers aan de wedstrijdloop starten vanuit vak A. Het is iedere recreatieve deelnemer vrij om een keuze te maken uit de startvakken B of C. De vakken sluiten wanneer deze vol zijn.

Mag ik mijn rugtas of camelbag meenemen in het startvak?

We adviseren je in loopkleding aan de start te komen. Het is niet toegestaan om tassen/rugzakken mee te nemen in de startvakken (m.u.v. camelbags) of onbeheerd achter te laten rondom het evenemententerrein of parcours. Alles wat onbeheerd wordt achtergelaten wordt verwijderd en weggegooid in verband met de veiligheid rondom de CZ Tilburg Ten Miles.

Welke verzorging krijg ik onderweg?

Op verschillende plekken langs het parcours en na de finish zijn er verzorgingsposten met water en sponzen. Je komt deze posten om de paar kilometer tegen. Maak er gebruik van, zeker als het warm weer is.

5 kilometer 1x water
10 kilometer 2x water en 1x spons
10 Engelse Mijl   3x water en 3x spons


Na de finish is er voor iedere deelnemer AA drink, water, Snelle Jelle en een appel.

Is er onderweg muziek op het parcours?

De CZ Tilburg Ten Miles heeft een traditie van een geweldige sfeer waarbij tientallen orkestjes zowel voor deelnemers als publiek een hoofdrol spelen. Ze zorgen voor sfeer en blazen deelnemers moed in.

De coördinator orkestjes maakt de afspraken met de diverse straatorkestjes. Wie spelen er, op welke plaats en op welke tijdstippen. Orkestjes die geïnteresseerd zijn wordt verzocht contact op te nemen via het contactformulier. Onze coördinator benadert u dan zo spoedig mogelijk.

Zijn er pacers?

Ja. Binnenkort publiceren we meer informatie.

Hoe zien de parcoursen eruit?

De parcourskaarten voor zaterdag en zondag kun je op onze website vinden.

Wat zijn de starttijden?

Het programma voor zaterdag en zondag kun je op onze website vinden.

Waar is de finish?

De finish is voor alle onderdelen op de Burgemeester Brokxlaan ter hoogte van de Wagenmakerij. Je wordt verzocht na het passeren van de finishstreep door te lopen om zo voor een vlotte doorstroming te zorgen. Bij de finish dien je daarom de aanwijzingen van de organisatie strikt op te volgen.

Ontvang ik een finishcertificaat?

Elke finisher krijgt een persoonlijk downloadable finishcertificaat. Deze is te vinden op jouw persoonlijke uitslagenpagina.

Worden er finishfoto's gemaakt?

Marathon Photos is de officiële fotograaf voor de CZ Tilburg Ten Miles. Alle deelnemers worden gefotografeerd op meerdere plekken van het parcours en natuurlijk bij de finish. Ook worden er persoonlijke filmpjes gemaakt. Dus zorg dat jouw startnummer goed zichtbaar is en lach naar de camera. Op jouw uitslagenpagina staat de link waar jij de foto’s en filmpjes kunt bekijken en bestellen.  

Is er douchegelegenheid?

Nee, er is in het weekend van de CZ Tilburg Ten Miles geen douchegelegenheid.​

Krijg ik een medaille?

Alle deelnemers ontvangen na het passeren van de finishstreep een medaille als herinnering aan het evenement. Bovendien kun je je medaille laten graveren met je naam en eindtijd.

Kan ik na afloop mijn medaille laten graveren?

Ja, na afloop kun je direct jouw medaille laten graveren. In het inschrijfformulier kun je hiervoor "medaille graveren" aanvinken. Als je het bij jouw inschrijving aangeeft, bedragen de kosten voor de Sterre Minirun, CZ Family Run en De Wever TTM4YOU 2 km & 5 km € 5,00 en voor alle andere onderdelen € 6,50. 

Als je dit niet bij je inschrijving vooraf hebt aangegeven, kun je je medaille na afloop laten graveren, maar de kosten bedragen dan € 6,50 voor de Sterre Minirun en CZ Family Run. Voor de andere onderdelen is het € 8,00.

Worden er foto's gemaakt?

Marathon-Photos.com is de officiële fotograaf voor de CZ Tilburg Ten Miles. Alle deelnemers worden gefotografeerd op meerdere plekken langs het parcours en natuurlijk op de finish. Ook worden er persoonlijke filmpjes gemaakt. Dus zorg dat je startnummer goed zichtbaar is en lach naar de camera.

Is er een prijsuitreiking?

Net als voorgaande jaren zijn er prijzen te winnen. Op het podium nabij de finish vinden de volgende prijsuitreikingen plaats.

11.30 uur City Run - Top 3 jongens
- Top 3 meisjes
13.15 uur Tilburg Ladies Run  - Top 3 algemeen
- Top 3 Nederlandse
14.45 uur CZ Tilburg Ten Miles - Top 3 algemeen
- Top 3 Nederlanders
16.30 uur Fujifilm Business Run  
Wat zijn de tijdlimieten?
 • CZ Tilburg Ten Miles: 2 uur en 10 minuten 
 • Trimloop 10 km: 1 uur en 20 minuten
 • Rabobank Tilburg Ladies Run: 1 uur en 30 minuten
 • City Run: 50 minuten

Deelnemers die na de deadline de finish passeren, worden niet meer opgenomen in de wedstrijduitslag en ontvangen geen medaille.

Is er tijdregistratie?

Bij alle afstanden zal de MYLAPS BibTag worden gebruikt voor het registreren van je tijd. Achter op je startnummer (Bib) bevindt zich een elektronische chip (Tag) en een kunststof afstandhouder. BibTag maakt het registreren van je tijden heel eenvoudig, het enige wat je moet doen is het correct dragen van het startnummer.

Informatie om een goede tijdregistratie te garanderen

 • Draag het startnummer zichtbaar op de borst. Bedek het startnummer niet met een jack of met je handen tijdens het passeren van de matten op de start- en finishlijn. Deze matten vangen het signaal van je BibTag op. (Let ook op met het indrukken van je eigen stopwatch op de start- en finishlijn).
 • Vouw of kreukel het startnummer niet. Zeker niet op de plaats waar de Tag zit.
 • Gebruik vier speldjes op de hoekpunten van het startnummer, doorboor de Tag niet.
 • Verwijder de kunststof afstandhouder niet.
 • De BibTag werkt op basis van een andere technologie dan de MYLAPS ChampionChip. Daarom kun je tijdens dit evenement geen gebruikmaken van je gele of groene MYLAPS ChampionChip. Je kunt je MYLAPS ChampionChip echter gewoon aan je schoen laten zitten, deze stoort niet op het BibTag syteem.

De Tags hoeven niet ingenomen te worden na de race, je kunt het startnummer (met Tag) als souvenir bewaren of bij het gewone afval weggooien (kunststof).

Wat is de officiële tijd?
De brutotijd is de officiële tijd. Deze start op het moment dat het startschot valt en stopt op het moment dat je de finish passeert. De nettotijd is de tijd die start op het moment dat je de mat op de startlijn passeert en stopt als je de finish passeert. Deze nettotijd wordt als extra service vermeld.

Waar bevinden de toiletten zich?

Toiletten vind je bij de start (ook nabij de startvakken) en bij de finish.

Waar vind ik mijn uitslag?

Alle uitslagen worden direct na afloop op de website gepubliceerd. De bruto tijd is de officiële tijd. Uitslagen van eerdere edities vind je hier.

Wat is het wedstrijdreglement?

Op ons evenement is het wedstrijdreglement van de Atletiekunie en IAAF van toepassing.

Mijn uitslag klopt niet, hoe kan ik deze aanpassen?

Voor opmerkingen en vragen over jouw uitslag, stuur een e-mail naar Mylaps Event Timing. Vermeld daarbij je startnummer en eventueel zelf geklokte tijden.

Overig

Hoe bereid ik mij het beste voor op mijn race?

Wil jij perfect voorbereid aan de start van de CZ Tilburg Ten Miles verschijnen? Dan biedt MyEnergyLab het ideale platform om verantwoord veilig jouw sportieve doel te bereiken. www.myenergylab.nl. Je kunt het trainingsschema aanschaffen bij jouw inschrijving.

 •  Speciale prijs: € 5,00 voor een trainingsschema van 8 tot 24 weken (normale prijs: € 1,- per week). Nadat jouw inschrijving is ontvangen, krijg je binnen enkele dagen een e-mail van MyEnergyLab met je persoonlijke vouchercode.
Wat is het goede doel van de CZ Tilburg Ten Miles?

Het goede doel voor de CZ Tilburg Ten Miles is Villa Pardoes.

Is er een app?

In aanloop van de CZ Tilburg Ten Miles wordt de app vernieuwd. In deze app:

 • kunnen vrienden je volgen via de Live-tracking functie (zaterdagavond 5 september voegen wij alle deelnemers toe die er nog niet in staan)
 • kun je handige informatie zoals programma, plattegronden en bereikbaarheid vinden
 • kun je selfies maken met de nieuwe selfiefilters⠀
Is er een wachtlijst voor uitverkochte afstanden?

De inschrijving van een onderdeel sluit zodra alle startnummers voor deze afstand zijn uitverkocht. Er is geen wachtlijst.

Hoe kan ik mij aanmelden als vrijwilliger?

Wil jij ook als vrijwilliger aan de slag en een topsportevenement van dichtbij meemaken? Klik hier voor meer informatie. 

Wat wordt er medisch geadviseerd?

Adviezen in de voorbereiding en vóór de loop
1. Als je problemen hebt met jouw gezondheid, die een verhoogd risico geven op hart / vaatziekten, zoals overgewicht, hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, suikerziekte, al eerder opgetreden hart / vaatziekten, danwel veel voorkomen hiervan in de familie, of indien je vaak blessures hebt, adviseren wij je een sportkeuring op een Sport Medisch Adviesbureau (S.M.A) of sportpoli. Op de website www.sportzorg.nl kun je meer informatie vinden over keuringen, manieren van testen en evt. ook een vragenlijst invullen, m.n ook een cardio/vasculaire vragenlijst. Na invulling daarvan kun je bepalen of het voor jou zinvol is om je op hart / vaatgebied medisch te laten keuren.

2. Kleding en weer:

 • Boven 15 graden en zeker 20 graden moet je je kleden in lichte ventilerende kleding, anders kan het lichaam de warmte niet kwijt en dreigt warmtestuwing. (geen katoen; dat houdt het vocht vast)

 • Bij koud weer (5 graden en voor langzame lopers 10 graden) is een thermo-shirt op de huid de beste keuze. Draag erover heen een dunne, ventilerende laag (geen nylon). Een muts is aan te raden bij een lage gevoelstemperatuur en wind.

 • Strik je veters grondig (dubbele knoop), zorg ervoor dat ze niet los gaan tijdens de wedstrijd.

Opm.: Hoe langzamer je tempo des te meer kleding je nodig hebt (behalve bij ca. 20 graden). Bij wandelen treedt een flinke afkoeling op. De gevoelstemperatuur is met name afhankelijk van wind en vochtigheid. Bijvoorbeeld: Wanneer de temperatuur +10°C is met een matige wind (windkracht 5) dan voelt het aan als +4°C. Is het echter 5°C met een matige wind dan voelt het aan als - 4°C. 

3. Maak een loopschema
Dit is uiteraard afhankelijk van het evenement waaraan je deelneemt.

4. Loop uitsluitend op goed ingelopen ( nooit nieuwe!) schoenen en sokken en let op het wegdek bij iedere training en de wedstrijd. Wissel het links en rechts lopen op de weg af wanneer mogelijk. 

5. Heb je een koortsende ziekte (>39o) in de week vóór het evenement, loop dan niet mee!

Adviezen direct voor en tijdens de loop
1. De hoeveelheid die je drinkt, is afhankelijk van het weer en van transpiratie (dit is zeer individueel). Drink tot 45 minuten voor de start extra. Stop dan met drinken en bezoek nog een toilet. Neem een flesje mee in het startvak (ca. 300 ml.) en drink dat 5-10 min. voor de start leeg. Zo voorkom je dat je onderweg moet plassen. Dorstgevoel is nooit een goede graadmeter. Als je niet gewend bent te drinken, drink dan alleen water: 100-200 ml. elke 15 minuten. Dranken met koolhydraat (5-8%) zijn ook geschikt, zorg dat je per uur ongeveer 70 gram koolhydraten inneemt gedurende de gehele race. Flesjes met afgemeten sportdrank (die je aan een riem meedraagt) kunnen je daarbij helpen. Bij koel weer of wanneer je geen snelle loper bent, neem dan liever energiedranken dan vast voedsel of fruit. Dit laatste blijft te lang in de maag. Hulpregel: het gewichtsverschil tussen voor en na de loop van meer dan 1 kg staat gelijk aan de hoeveelheid drank die je te weinig hebt gedronken. Probeer dit uit bij trainingen!

2. Luister naar je lichaam! Voel je je zich niet lekker, stop dan. Eerste symptomen van uitdroging zijn: kippevel op borst en bovenarmen, rillingen, druk in het hoofd, duizeligheid, later spierkramp, braken en droge huid. Deze verschijnselen kunnen snel overgaan in desoriëntatie en verwarring. Heb je wel eens problemen gehad met uitdroging en/of hoge temperatuur dan heb je meer kans het wederom te krijgen (zeker bij warm weer). Loop dan niet; uitvallen is geen schande!

3. Heb je kuitkramp, loop dan langzaam of wandel, eventueel licht rekken; niet stoppen maar wel extra drinken! Pas op voor uitdroging.

4. Start rustig. Controleer je tempo, elke seconde op de kilometer te hard in het begin van de race, kan aan het einde minutenverlies per kilometer betekenen. Loop je eigen tempo; vermijd tempoverhogingen en sprinten in de laatste kilometers.

5. Stop bij pijn op de borst, abnormale kortademigheid en duizeligheid.

6. Let goed op het wegdek en andere situaties om je heen.

7. Breng vaseline aan op tepels, dijen en andere schuurplekken.

8. Medische informatie over ziekten (bijv. suikerziekte,medicijnen) dien je bij je te dragen, bij voorkeur ook vermeld op de achterzijde van het startnummer. Schrijf daar tevens een telefoonnummer op van een contactpersoon, die tijdens de race bereikbaar is. Vermeld je naam, adres en telefoonnummer eveneens op de achterzijde van het startnummer.

Adviezen na de loop

1. Drink veel en loop goed uit. Neem eerst te drinken en gebruik daarna een lichte maaltijd (brood, banaan e.d.).

2. Ook de dagen erna regelmatig wandelen en extra drinken, evenals koolhydraatrijke producten. Neem voldoende tijd voor herstel!

3. Bij koud weer direct verkleden en evt. thee of bouillon drinken. Geen alcoholische dranken of koffie.

4. Direct na de finish is het zinvol om ruim te drinken en voldoende koolhydraten te eten om het vocht- en energieverlies weer aan te vullen. Sportdrankjes met koolhydraten, een ruime hoeveelheid water ( >1/2liter) en rijpe bananen of andere vruchten zijn aanraders.

Urgente vragen vlak vóór de wedstrijd

Heb je, ondanks goede voorbereiding en het lezen van de medische voorlichting, nog urgente vragen over training, blessures, voeding etc. op de dagen vóór een loopevenement dan kun je contact opnemen met jouw huisarts.


CZ Tilburg Ten Miles: COVID-19 update

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom het wel of niet doorgaan van de CZ Tilburg Ten Miles op zaterdag 5 en zondag 6 september 2020 en bekijk hier de veelgestelde vragen.

Lees meer