Sfeerverslag zondag

Zonnige 30e editie van CZ Tilburg Ten Miles één groot loopfeest

Het hoogtepunt van het sportieve weekend in Tilburg was natuurlijk zondag 3 september. Langs het parcours en in het centrum van de stad stonden vele duizenden toeschouwers. De 30e CZ Tilburg Ten Miles was van start tot finish een groot feest en is een prachtige overwinning worden voor Rodgers Kwemoi op de 10 Engelse Mijlen (45.03) en Senbere Teferi op de 10 km (30.38).

Kwemoi had tot de laatste kilometer tegenstand van zijn landgenoot Evans Chebet. Hij finishte een paar seconden later in 46.06. Als derde kwam Abdallah Mande met 45.39 over de eindstreep. De tijd van Kwemoi is de tweede tijd ooit in Tilburg achter het wereldrecord van Haile Gbreselassie.

Zonnige 30e editie van CZ Tilburg Ten Miles één groot loopfeest

Tweede beste tijd ooit

Bij de Nederlanders liep Abdi Nageeye de eerste vijf kilometer met de kopgroep mee en koos toen zijn eigen tempo. Dat bracht hem uiteindelijk de vierde plaats overall met het nieuwe Nederlandse record. Het oude record stond ook op zijn naam en was 46.40. Khalid Choukoud werd 8e met een tijd van 47.43. Derde Nederlander werd Joeri Wolf in 50.08.

Bij de Rabobank Tilburg Ladies Run 10 km is Senbere Teferi de verrassende winnares geworden. De Ethiopische won haar eerste wegwedstrijd in het centrum van Tilburg in een tijd van 30.38 en liep hiermee de tweede beste tijd ooit in Tilburg op de 10 km. Teferi sloeg toe in de tweede helft van de race na een doorkomst in 15.21 minuten. Daarop versnelde Teferi en bouwde haar voorsprong uit tot 22 seconden op de Keniaanse Agnes Tirop (31.00). Derde werd de Keniaanse Beatrice Mutai in 31.28.

Oppermachtig

Bij de Nederlandse vrouwen was Jip Vastenburg oppermachtig. Halverwege had zij al een royale voorsprong op haar Nederlandse concurrenten Kim Dillen en Ruth van der Meijden. Op 33.32 minuten passeerde Vastenburg de finishlijn in de Spoorzone van Tilburg. Zij werd daarmee 9e bij de Rabobank Tilburg Ladies Run. Dillen liep 34.22 en vlak daarachter liep Van der Meijden 34.26.

Naast deze twee top wegwedstrijden, waren er ook recreatieve loopjes voor groot en klein. Duizenden recreanten kwamen samen en liepen door de gezellige versierde straten van Tilburg, aangemoedigd door tienduizenden toeschouwers en gemotiveerd door vele muziekbandjes. Voor jong en oud, beginner of gevorderd, de CZ Tilburg Ten Miles was een feest voor iedereen.

Oppermachtig