Sfeerverslag zondag

Zonovergoten CZ Tilburg Ten Miles met snelle winnaars

De 31ste editie van de CZ Tilburg Ten Miles is een prachtige overwinning geworden voor Rodgers Kwemoi. De 21-jarige Keniaanse atleet finishte in zomerse weersomstandigheden in 45 minuten en 23 seconden voor zijn concurrenten die onder andere bestonden uit Noah Kipkemboi en Galen Rupp. Khalid Choukoud was weer de snelste Nederlander in Tilburg met 47:52. Bij de Rabobank Tilburg Ladiesrun 10 km maakte de Keniaanse Agnes Tirop haar favoriete rol vandaag volledig waar. Tirop ging er vandoor met de eindzege en finishte met een tijd van 30 minuten en 50 seconden en liep hiermee de beste wereldjaarprestatie. De Ethiopische Tsehay Gemechu volgde op de voet in 31:07. Jip Vastenburg kwam overtuigend als eerste Nederlandse vrouw over de finish in 34:06. Zo'n 10.500 lopers tekenen voor een groots loopfeest in het prachtige Tilburg.

Ruim 10.500 deelnemers

De CZ Tilburg Ten Miles genoot dit jaar een ongekende populariteit. Zo'n 10.500 lopers schreven zich in en ruim 5.500 van hen liepen de 10 Engelse Mijl. Wanneer Tilburg ontwaakt, ligt de Spoorzone klaar om de lopers en haar supporters te ontvangen. In de ochtend kenmerkt het weerbeeld zich door een stralende zon en een strakblauwe lucht. De speaker verwelkomt de eerste jonge lopers die aankomen in de Wagenmakerij, veelal aan de hand van papa of mama. De allerkleinste lopers tot en met 4 jaar melden zich al vroeg bij de start voor de 300 meter. Waar de één zenuwachtig staat de trappelen kijkt de ander rustig om zich heen. Wanneer de speaker vraagt of iedereen er zin in heeft klinkt luidkeels: “Jaaaa!”.

Ruim 10.500 deelnemers

Snelheidsduivels

Een kwartier later klinkt het startschot voor de CZ Family Run en schieten de eerste snelle kids het parcours op. In het kielzog volgen bijna 1.200 kinderen waarvan meerderen vergezeld door hun papa, mama, broer, zus, oom of tante. Veel lachende gezichten komen even later over de finish. Daar wacht een echte TTM-medaille. Weer een kwartier later start de City Run 5 km waar de spanning onder de lopers aanwezig is. De lopers schieten weg voor een vernieuwde route door de prachtige binnenstad. Van de snelheidsduivels weten we inmiddels dat ze in minder dan zestien minuten de finish zullen bereiken.

Nieuw dit jaar is de TTM4YOU. Onder het motto ‘Doe de CZ Tilburg Ten Miles’ anders kunnen deelnemers die aangepast mee willen doen exact hetzelfde parcours als de City Run 5 km afleggen. Om elf uur zien we deelnemers op skates, in een rolstoel en met een kinderwagen in twee snelheidsgroepen voorbijkomen.

Fantastisch feest

Bij de start van de 10 km en de 10 EM in de middag is het druk en gezellig. De ene loper bereikt de finish (heel) snel en gaat op zoek naar verbetering van zijn of haar tijd, de ander neemt rustig de tijd. Jong en oud staan aan de start. Of je nu voor de eerste keer meedoet of de 31ste keer, dit voelt als thuiskomen. Onder de deelnemers doen ruim 1.500 bedrijvenlopers mee over 294 teams. Onderweg is het voor de lopers een gemak om zich te vermaken. Overal staat publiek langs het parcours en spelen muziekbands om de lopers aan te moedigen.

Een voor één vinden de lopers hun weg naar de finish in de Spoorzone. Velen zullen de laatste meters en de bruisende finish niet vergeten. Ook hier staan mensen geduldig te wachten tot er een bekende voorbij komt. Na afloop vult de Koepelhal zich en is het volop nagenieten.

Fantastisch feest